söndag 5 december 2010

Mince pies

Tags och snöre från Panduro, keramikstjärnan är egen produktion

Idag har jag för första gången bakat något så engelskt som mince pies. Ungefär den enda brittiska julefterrätten som jag gillar. Jag passade på att göra en extra burk som jag tänkte ge bort i julklapp tillsammans med receptet, en muffinsform och lite annat smått och gott. Hoppas nu bara inte lillebror kikar in här, men det tror jag inte. Och gör du det så kan du väl hålla god min på julafton *blink, blink*.

Jag gjorde dem med ett litet utstansat hjärta eller järneksblad ovanpå, och de blev så fina att de fått stå framme hela eftermiddagen som en dekoration på det fina kakfatet ovanpå byrån i köket. Riktigt adventsmysigt!

Här kommer receptet också. Jag sökte på lite engelska recept och hittade detta. Däremot har vi ju inte färdig mince meat i affärerna så där letade jag recept och modifierade till en svensk version.

Mince meat
175 g russin
100 g sultanarussin
275 g korinter
100 g syltade apelsinskal
250 g mörkt farinsocker
1/2 tsk malen nejlika
1/2 tsk riven muskot
1/2 tsk kanel
juice och skal av en citron och en apelsin
1 finhackat syrligt äpple
100 g riven kokosfett
Ev. 2 -4 msk konjak/rom

1. Blanda allt utom konjaken, rör ordentligt.
2. Låt stå i kylen i 12 timmar.
3. Täck skålen med folie och ställ i ugnen i 125 grader i 3 timmar.
4. Låt svalna, rör om lite då och då.
5. När den är helt nedkyld, tillsätt konjaken och rör väl.

Hoppas ni har haft en skön söndag!

Kram M

2 kommentarer:

Lantligt i smultronbacken sa...

De såg verkligen smaskiga ut. Roligt att ge bort i julklapp med.

Kram

Bergagårdens Lina sa...

Låter gott! Jättefin keramikstjärna!!