lördag 2 oktober 2010

Höst i köksträdgården

Jag älskar att skörda mina egna grönsaker och rotfrukter, och använda dem i matlagningen. Det känns så fräscht! Häromdagen ryckte jag upp det sista ätbara i trädgården (ja förutom lite övervuxna kryddor förstås), dvs våra purjolökar, och gjorde en god panna i ugnen med dem. Så gott!
Annars är det en riktig djungel i köksträdgården! Mycket är överblommat, och odlingslådan på bilden var i förrgår full med gammal överbliven blast från squash, gurka och salladshuvuden. Och visst - ett och annat ogräs fanns där ju också.
Bort med det, och - tadaa! - odlingslådan har blivit barnsäng åt mina små lavendelbebisar som rotat sig ordentligt fint under sommaren. De kommer vara perfekta att bygga ny rabatt emd nästa sommar. Däremot gick det inte lika bra med mina buxbomssticklingar, de är alldeles döda och torra. Ja ja, 50 % av experimentet fungerade ju iallafall. Några små vitlökar petade jag ner också, för första gången.

Nåja, nääästan allt rök till förmånen för lavendeln och vitlöken. Den här söta gurkörten fick stå kvar också. Den har ju så söta små ätbara blommor, så den kan nog komma till användning...

Hahaha, jag sitter och skrattar åt mig själv. Igår när jag hade ungefär 10 minuters lugn och ro för mig själv då maken tog Lillasyster med sig för att hämta Plutten från dagis så var min plan att lägga mig i soffan för att vila min ömma kropp och läsa lite i nya Lantliv. Jag skulle bara snabbt kika in på bloggen och fick då syn på en kommentar om de torkade äpplena. Mums! Så jag var "bara tvungen" att kila ut och plocka några äpplen och snabbt slänga in de med lite kanel på i ugnen för torkning. När jag väl var klar med det, la jag mig i soffan och började läsa Lantliv. Jag kom bara till redaktörens kolumn så var jag "bara tvungen" att "slänga ihop" en surdegsstart också. Sedan kom maken och barnen hem och vilostunden var över. Hahaha, så typiskt mig! Minns ni boken med Alfons, när han "ska bara"? Precis sån är jag.

Ha en skön helg!

Kram M

6 kommentarer:

Marina sa...

Så härligt med höstarbete!
Purjolökarna blev det inte mycket med här. Pyttesmå bara!

Kram!

Marina sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Madame C sa...

Precis sån är jag med:) Ska också göra äppelgodis och sätta vitlök...

Grattis till framgången med lavendeln. Min lavendel ser ut som dina buxbom.... Men det är kul att prova!

Ha det gott,
Charlotta

Sophia Callmer sa...

Härliga grönsaker du har. Buxbomsticklingar ska enligt C som jag fått mina av stå skuggigt, jorden ska var rätt packad och man ska strö sand sand runt, största hotet för dem är att de torkar ut helt.
Men så många lavendeplantor du fått!

Marianne Tapper sa...

Hej M ;)
Vet du - vi är nog många Alfonsar i trädgårdsvärlden..I synnerhet på våren blir det många jaskabaara...
Lavendel är lättare än man tror att dra upp från frö. Roliga att sticka in lite här och där...
Mysig blogg...Skall nog komma tillbaks bara utelivet lugnar sig :)
Kram -från en annan M....men i Finland..

Nanna sa...

Jag blir ju inte lite avundsjuk att du har en sådan fin trädgård och dessutom ett grönsaksland!!