fredag 1 oktober 2010

En riktig farmor Anka-paj

Årets äpplen har verkligen gett mig mycket. Dels har vi mötts av det vackra trädet med röda fina äpplen när vi strosat i trädgården, men framförallt har det gett en otrolig skörd som vi på olika sätt njutit av. Själv är jag lite småallergisk mot råa äpplen (och stenfrukter) så för att själv kunna få ta del av de så har de behövts tillagats. Ett av de lyckade recepten är den här underbara amerikanska äppelpajen, som numera här hemma kommer gå vid namnet Alice´s applepie efter just äpplet Alice. Men visst ska jag ge ett erkännande till den riktiga "receptägaren" - allas vår favorit Leila. Klicka här så kommer du till receptet. Visst ser det ut som en riktig serietidningsäppelpaj!

Förutom pajen har äpplena även fått extraknäcka som supergod och frisk äppeldricka, äppelchutney och inte minst härligt ljusrosa äppelgelé som passade utmärkt till en god fläskfilé- och svampgryta med hasselbackspotatis - mums! Om ni önskar receptet på något av det här så är det bara att hojta till.

Dessutom har vi gjort det här superenkla äppelgodiset! Lätt som en plätt - skiva äpplena tunt, doppa snabbt i lättsaltat vatten och sedan in i ugnen på 125 grader tills de är klara (ca 2 timmar). De flesta kärnar väl ur sina äpplen, men jag tycker att stjärnmönstret som kärnhuset skapar är så vackert, så det får helt enkelt sitta kvar.


Hoppas ni har njutit av hösten som jag har, och än är väl njutningen inte över hoppas jag. Tänk vad snabbt tiden går - redan oktober! Men än har jag lite trädgårdspyssel kvar att göra, den tiden är ännu inte förbi. Annars drar det ihop sig till barnkalas den här månaden, och dessutom går släkten i väntans tider, så vi får väl se om det blir ett till litet oktoberbarn i familjen. Och apropå absolut ingenting - är det någon som provat Linas matkasse? Vi är lite sugna, men har inte bestämt oss riktigt. Vi får se hur vi gör, men om ni har någon erfarenhet, så får ni gärna skriva några rader om hur det fungerar, vad ni tycker om recepten osv.

Kram M

2 kommentarer:

Madame C sa...

Wow! Vilken vacker paj! Ska det lättsaltade vattnet vara varmt? Ska absolut testa att göra sådant äppelgodis!
Ha det gott och tack för fint tips,
Charlotta

Nanna sa...

Oj vad det där såg gott ut!
Ser också din bild på citronmaräng cupcakes... ujujuj vad goda de ser ut!