lördag 12 juni 2010

Rabarber på rabarber

Vad roligt att ni är intresserade av mina rabarberrecept! Och det här blev resultatet av rabarberslitet - kräm, saft, marmelad och chutney - mums! Allra först gjorde jag en riktigt superenkel rabarberkräm som mellanmål till oss och Plutten. Hade jag vetat att det var så enkelt att göra kräm hade jag nog gjort det för flera år sedan, det tar ju bara ca 10 minuter. Därefter gjorde jag rabarbersaften som blev sådär perfekt fräsch och frisk som jag gillar den - inte för söt. Kanske att jag nästa gång har i lite natriumbensoat eller liknande så jag kan spara en skvätt... eller så fryser jag kanske in lite av den som jag kan plocka fram en varm dag när jag inte varit så himla duktig på värsta bullmamma-vis. Receptet hittar ni här.

Med tanke på att grillning är en favoritsyssla här hemma under sommarmånaderna så var rabarberchutneyn ett måste. Inte så svenskt direkt, men urgott! Jag har aldrig tidigare prövat en chutney på rabarber faktiskt, men tycker att smaken borde passa väldigt bra som just ett sådant tillbehör. Åtminstone i tanken. Hur det är i verkligheten måste jag tyvärr vänta 2 hela veckor på att få veta. Så länge ska den nämligen stå i kylen innan den är klar. Men därefter ska den enligt receptet (som ni hittar här) ha väldigt bra hållbarhet. We'll see, we'll see...
Sist men inte minst blev det en rabarber- och citrusmarmelad som dessutom har ingerfära i sig som jag tyckte lät spännande. Och den smakade jag lite på idag - riktigt smaskens! Kaaanske en aningen söt, men samtidigt väldigt god. Nästa gång kanske jag ska ta i skalet från 2 apelsiner istället. Jag är ju en "sucker" för riktigt god och bitter apelsinmarmelad... Trist nog så upptäckte jag, när jag öppnade ena burken efter ett tag, att en glasskärva var borta från locket. Troligtvis så har den gått sönder i disken tidigare, men det vet man ju inte så den burken marmelad var ju bara till att kasta.
Så nu njuter jag av mitt arbete med rabarbern och laddar inför jordgubbar, vinbär, hallon, äpple, björnbär och annat som ska ta tillvaras på, för i år är året som bären och frukterna inte ska gå till spillo! Det är ambitionen iallafall, men jag skulle inte bli förvånad om det slutar som alla andra år - vi plockar av lite slarvigt en dag och gör en paj. Kanske att vi stoppar några direkt i munnen när vi strosar förbi, och resten ruttnar bort på grenarna... typiskt mig alltså. Eller så är det här året som det sker en förändring, vi får väl se... (värsta cliffhangern ;-) )

Hoppas ni fick lite idéer för vad ni kan göra av era rabarber! Jag kände själv att jag hade fastnat lite i paj-träsket. Om ni har något annat smarrigt rabarberrecept så får ni gärna dela med er, jag samlar! För förresten så kommer det väl nya rabarber snart igen som vill bli till något gott.

Kram M

9 kommentarer:

Hem och Harmoni Marie sa...

Så många bra tips, jag ska testa ett par av dem snarast.

Ha det gott, kram Marie

mitt skärgårdsliv sa...

Senast i dag gick jag förbi mina rabarber i trädgården och tänkte att nu måste jag laga nåt av dem. Det blir att pröva på saften :) du tipsar om! God fortsättning på helgen!

Marina sa...

Paj är det ju lätt att det blir o jag bara tog för givet att det var det du skulle göra också. Hm...
Marmeladen blev jag sugen på att prova.
Vi har en massa krusbär i frysen som vi fick plockade o klara av svärmors man förra året. Kanske ska göra marmelad eller något på dem också.
Kräm gör jag på lite av varje i bland. Mest på sommaren som mellanmål. Det gillar alla här.

Ha en bra lördagskväll. Nu ska vi äta grillad lax.
Kram!

Vita rosor och förgätmigej sa...

Vad duktig du är! Jag får nästan dåligt samvete när jag ser allt du har gjort av rabarbern. Måste försöka fixa till lite saft känner jag *hihi*. Underbara bilder som alltid!

Kram/ Anna

Det vita dårhuset sa...

Riktigt sommrigt med rabarbersaft :o)
Ska titta på ditt resept!

Och visst är det såååå. Tigern togs bort och skinnet sparades.....
Stackars tiger....stackars barn *fniss*.

Trevlig kväll! Kram Erika

Lilla gårdshuset sa...

Har precis ätit nygjord rabarberpaj. Mums;).

Kramis/Heléne

Moodboardwithflowers sa...

den där saften är så vacker! tack för grilltipset.. vi har tyvärr precis köpt en ny grill. Mannen fick bestämma så det blev en svart weber.. jag deppar fortfarande över att jag inte fick en vit hihi

Denise - Ännu en mammablogg! sa...

sv: Lycka till i tävlingen :)

Anonym sa...

Åh vilka bra tips. Ska genast prova saftreceptet. Gjorde själv rabarber- och jordgubbspaj i går. Gott! Härliga bilder! Kram sofia