fredag 7 maj 2010

Mitt lantliv

Vår förra gård - stallet, ladan och boningshuset

Vi är många som drömmer om att leva ett idylliskt lantliv. Jag tror det är enkelheten som lockar mig. Men baksidan, med mycket hårt arbete och stress, saknar jag inte. Under ett par år levde jag och min man på vår fina gård i Skåne med flera hektar mark runt huset, med hästar, hund, katter och höns som värpte egna ägg. Lite då och då saknar och längtar jag tillbaka. Längtar efter lugnet som låg över gården. Det var lagom långt till närmsta granne, på kvällen när vi släckte våra lyktor på uppfarten blev det kolsvart. Inte en gatlykta så långt ögat når. När vi var ute på en ridtur var det enda som hördes ljudet av fåglarna, löven som susar i vinden och hästarnas hovar mot stigen. Skogen låg ett stenkast från gården. Våra hagar omgärdades av gamla stengärdsgårdar och var bl.a. bevuxna av gräs, stora ekar och ett och annat körsbärsträd - t.ex. det som vi gifte oss under en dag i maj 2005.

Körsbärsträdet på gården i full blom

Baksidan av det lantliv vi levde och som jag inte saknar är oron för att stalldörren ska gå sönder när det blåser, att aldrig ha pengar över till något annat (att ha hästgård är som ett stort svart hål där alla pengar snabbt sugs in ;-)) oron för vilka skador som åsamkar byggnaderna under Gudruns framfart när man ligger där i ett kallt hus mitt i vintern utan vatten och el för att det är strömavbrott, stressen över allt som behöver fixas och ordnas, betesmarker som måste röjas... nej det saknar jag inte lika mycket.

Min saknade häst som lyckligt känner friheten när han galopperar i sin stora hage

Idag lever jag mitt lantliv med min familj i en sekelskiftesvilla i en liten idyllisk stad istället. Ett bekvämt lantliv skulle man kunna säga ;-). Ett vackert hus som jag försöker inreda efter min känsla, jag vill att det ska andas värme och enkelhet. En liten villaträdgård som jag försöker förvandla till en mysig oas som ger en känsla av trygghet och njutning. Att kunna skörda egna grönsaker är t.ex. en sådan njutning. Vi bor helt fantastiskt med närhet till små butiker, vattnet och storstaden på lagom avstånd. Och en känsla av samhörighet som lätt skapas i en sådan liten stad. Hela staden andas trygghet. Här kan mina barn tryggt växa upp. Så jag tror att vi har hittat en lagom balans nu - mellan bekvämlighet och drömmen om ett idylliskt lantliv.

Hur ser eran dröm ut, och hur omsätter ni den till verklighet?

Kram M

15 kommentarer:

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Jamen, detsammma!!
Skänt med så mycket inspiration bara ett klick bort:-)
Ha en go helg!

Marina sa...

JAg skulle kunna bo på en grusväg rakt ut i skogen utan grannar inom synhåll. Jag är en ensamvarg och jag har stort behov av att få vara privat, gillar inte att grannarna kan se tex.
Gård med djur lockar mig inte men jag skulle inte trivas i villaområde. Här har vi grannar på två sidor och åker på två. Ganska lagom! Jag trivs bra här. Älskar huset o trädgården och vi har ca 1 km till affärer o stan. Skolbussen går utanför huset så det är inga problem med det men när det gäller fritidsaktiviteter får vi ju köra.
Livet vill jag ha enkelt och jordnära med min familj som prio ett (och två och tre....)

Kram!

Hem och Harmoni Marie sa...

Så fint ni bodde, men jag förstår vad du menar med oron och allt därtill.
Lagom är bäst...
Nu bor vi i ett villaområde med hus åt alla håll utom ett...det är mot en stor äng och en bondgård. Lite landet-känsla men jag hade gärna bott lite mer avskilt och gärna i ett större hus med mer rymd...Kanske nästa hus blir så.

Önskar dig en fin helg! Kram Marie

På landet vid havet sa...

Kan tänka mig att det är mycket jobb med djur och stor gård. Vi har ett sommartorp på landet och det är mycket jobb med "bara" det. Det gäller att prioritera.

Jo, hyllan är köpt på Ikea för ynka 99:-, perfekt! =) Vad kul att du blev inspirerad!

Önskar dig en trevlig helg!
Kram Mia

Bergagårdens Lina sa...

Så fint ni bodde (men det gör ni ju nu också!)! Ja, jag förstår verkligen vad du menar med slit och stress och svart hål... än så länge vill jag inte byta bort min gård mot något annat. Men det gäller att prioritera det som är absolut nödvändigt och kunna se mellan fingrarna med en del saker som bara borde göras... :) dvs inte ställa så höga krav på att allt ska vara och se perfekt ut. Inte så lätt tycker jag alla gånger, speciellt inte nu när hela gårdsplanen och hagarna ser ut som en lervälling!

Född och uppvuxen på landet som jag är så ser jag ingen annan möjlig tillvaro än att bo på gård på landet. Har testat att bo i lägenhet i olika städer men där trivs jag inte alls. Behöver kanske lite oro och fattigdom för att må bra ;)

Ha en mysig helg och dreja några fina skålar!!

Lina sa...

Hej!
Vilka härliga bilder! Är självuppväxt på landet, men bor nu i utkanten av GBG. Kan sakna lantlivet ganska mycket ibland. Just de där med tystnaden och mörkret. De blir ju inte de samma här...Men de finns andra fördelar med att bi i utkanten av en stad!

Kika in hos mig...du har nåt att hämta!

Må så gott & trevlig helg!
Kram, Lina

Emma - white avenue sa...

Hästhagen ser helt underbar ut! Vilka sommarkänslor jag fick nu! :) Hoppas din förkylning ger med sig så att du får njuta lite av helgen!

Kramar, Emma

Vitacharmen sa...

oj så underbart det låter med ett riktigt lantliv. Precis det du skriver om är drömmen. Dock är det inte makens dröm. Därför samsas vi och bor i ett stort hus i en liten ort. Med lagom mycket gräsmatta för att kunna ha både äppleträd, lite bär buskar och kanske odla en potatis eller 2.

Att det är mycket jobb med djur och stora ägor är nog något man gärna "glömmer" när man drömmer sig bort.
Och tyvärr är det inget som funkar för våran familj. men det låter fortfarande som en dröm :-)

Linda

Smultron på ett strå sa...

Vilka härliga bilder! Mina drömmar ser lite olika ut beroende på årstid, just nu är det en liten stuga vid en sjö (eller havet för all del, det skulle också gå bra). Och så skulle "nån annan" göra allt som måste göras, och plånboken skulle aldrig sina, så jag skulle kunna ägna mej helt åt piffet... Tur att det är gratis att drömma iaf... Ha en skön söndag//kram maria

Fröken Fräken sa...

Mycket förnuftiga synpunkter från dig med! Jag tror att det är även viktigt att se verkligheten i sina drömmar. Vissa drömmar är kanske som vackrast när de förblir drömmar.. en hästgård kräver nog både mer tid och pengar än vad man kanske tror, och man vill ju hinna leva också. Så det låter som att ni är lyckliga nu!

Gårdsromantik sa...

Vilken härlig gård och fantastisk hage!

Men jag förstår precis vad du menar - allt har sin tid.

Vi har flyttat närmare stan från en mycket mindre gård med ständiga renoveringsbehov...saknar den faktiskt inte..ännu :-)

Min dröm är att kunna flytta ut halva året till stugan vid havet och bo halvårsvis nära stan!

Kram Maud

<Gårdsromantik-ljuvlig-lantromantik-på-nätet

Anonym sa...

Efter 3 år riktigt på landet i underbart 1850 tals hus bor vi nu i en sekelskiftesvilla i ett villaområde ett stenkast från Stockholmsstad. Detta liv passar oss perfekt. För vi har ändå en på landetkänsla här och barnen har nära till kompisar. Vi trivs i vårt hus som vi sakta men säkert sätter vår egen prägel på. Här har vi vår oas i livet. Må så gott! Kram Sofia

nea i det gula huset sa...

Hej hej!
Ja du, det där med drömmar!
Det ser och låter fantastiskt att bo på en liten gård. Och precis som du beskriver så finns det både för och nackdelar med det mesta!

Jag tycker att jag har det bra nu men jag kan ibland längta efter att få bo på en liten gård..men inte en som stjäl mina pengar! ;)
Har ju hästen min inackorderad i ett stall så jag behöver knappt bry mig om annat än mockning och skötsel av min egen pålle och det är bra!! :) Att sen bo vid havet är oxå mysigt! Är nog ganska nöjd! :)

Ha det fint!
Kram Nea

Emmas utsikt sa...

Bilden med hästen är helt underbar. Lycka.
Min husdröm ser ut som din. Landet i stan så att säga. Nu bor vi bara 5 min med buss från centrala Oslo, men sakta men säkert bygger jag upp min lilla oas, mitt i stan.
Härliga trädgårdsinlägg här under. :)

Kram

Anne sa...

Hej!
Vilken fin gård ni har haft! men förstår hur mycket jobb det är... har ju haft/hållit på med hästar hela livet, fast aldrig hemma på egen gård och ändå massor med jobb.

Jag lever min dröm nu i mitt gamla hus på landet med nästan inga grannar mitt ute i ingenstans där man bara kan lyssna på tystheten när man så önskar :) 10 km till närmsta by gör mig ingenting, ländet är härligt!

Jo, jag har köksträdgård, bilder kommer att komma hos mig så småningom. Har inte planterat ut ännu då vi fortfarande har frostnätter, men rabarbern min växer så det knakar och så även min gräslök.

Kram Anne