tisdag 15 december 2009

Clementiner + knäck

Mums! Just nu ligger jag här i soffan och njuter av något så juligt som goda clementiner och hemgjord knäck. Ute faller stora vita snöflingor, och världen är täckt av snö. Äntligen infinner sig en riktig vinterkänsla!

Knäcken har jag gjort på enklast möjliga vis - 2 dl grädde, 2 dl socker och 2 dl ljus sirap (jag som är lite känslig hoppar över mandeln). Koka. Gammalt hederligt kulprov. Klart! För att piffa till det rev jag ner skalet av en clementin i halva smeten när den kokat klart - lite improvisation - men det blev faktiskt lyckat.

Knäck är ett absolut måste till julen för mig - det är både enkelt och gott :-). Annars har jag inte så många julgodismåsten. Jag håller på att skaffa mig en liten repertoar bland julgodis och julmat, men det tar ju några år innan jag hunnit samla på mig så pass goda recept att jag vill att de ska dyka upp igen varje år, det har ju hänt att jag misslyckats några gånger ;-). Men i år ska jag nog också göra ingerfärskakor som verkligen är en höjdare, enkla mintkyssar och sedan blir det nog klassikern Aladdinasken. Har ni någon favorit? Min är nog gräddnougaten... barnsligt gott!

Tack för era fina kommentarer! Det verkar som vi är överens om våra underbara barn :-). Igår var det alltså dags för sonens allra första luciafirande - det var helt underbart! De äldre barnens fina sång och våra små tomtar som satt så fint tillsammans på trappsteget nedanför... Man riktigt såg hur spännande de tyckte att det var att ha förberett sig tillsammans och sedan på led gå ut bland alla föräldrar och släktingar som förväntansfullt stod och väntade på barnen. Åh så stolt man blir! Jag hoppas vi fick någon bild som blev någorlunda hyfsad iallafall. Annars är det planering inför julens förberedelser som pågår här hemma. Vi har just insett att det är snart! Skönt att vi kör knytis i år...

Kram M

7 kommentarer:

Marina sa...

Knäck är bland det bästa julgodiset! Mmmmmm.......

Kram!

Anna-Malin - Helt Enkelt sa...

hej!

så fint du har det härinne!!
ljuvliga bilder och mysig stämning...

knäck är ett måste hos oss och så även Aladinasken. jag klarar mig inte utan trippelnöten... ;)

ha det gott!

/Anna-Malin

Emmas utsikt sa...

Å GUD SÅ GOTT! Hade jag haft grädde hemma hade jag kokat direkt.

Jag älskar knäck!

Vårt liv i norr sa...

Visst börjar tankarna snurra runt när man ser före- och efterbilder? :)

kram
helena

chokladblomma sa...

Ja visst är de små barnen söta när de går luciatåg!! Det värmer en förälders hjärta!
Knäck har aldrig varit min favorit, mest beroende på mandeln tror jag... men den kan jag ju ta bort!! Så det är nog dags att testa igen! Tack för det busenkla receptet!
KRAM

Ljuva Lantliv sa...

Hej! Så fina bilder du bjuder på. Blev riktigt sugen på att göra julgodis nu! Kram Anna

Snövita drömmar sa...

Ja visst är det underbart gott med hemgjord knäck, har själv tryckt i mig ett X antal stycken vid det här laget, hi hi! Men tänk om de kunde uppfinna ovältbara knäckformar!! Eller är det bara jag som blir tokig på att de välter när man hället i den varma smeten? Hur som helst, gott är det och värt mödan. Kanske man skulle pröva att ha i mandarin som du gjort.

Ha det så bra!!