lördag 26 juli 2008

Kökssoffa


Drömmen om en gammal kökssoffa kanske kan bli sann snabbare än jag har föreställt mig (och billigare). Den här blåa soffan, med mycket avflagnad färg, och mörkt burrigt tyg till ryggstödet och sitsen har jag nu grävt fram ur våra gömmor. Den har vi flyttat med oss från vår gård där vi en gång bodde i Skåne. Ladorna och uthusen där var rena skattgömmor, vi fick med oss massor med gamla fina möbler därifrån.

Åter till soffan. Jag skulle vilja ha lite hjälp från er. Tanken är nu att måla om den, innan funderade jag lite på om den skulle få vara kvar i blått, men efter att ha sett skicket på den så vill jag måla om den. Och klä om den. Så frågan lyder: Vilken färg ska jag använda? Jag vill ha den vit. Vi har mycket färg kvar av "panelfärgen" i köket, men det blir nog lite konstigt om soffan och väggen flyter ihop, eller vad tror ni? Vilken är er bästa vitfärg? Och den andra frågan: Vad tycker ni jag ska använda för tyg? Mönster/färger?

Jag hoppas på en massa fina svar, jag vet ju att det finns många duktiga människor här ute i cyberspace. Och fortsätt gärna kom med idéer på köksradio i inlägget nedan. Nu ska familjen göra sig iordning (wow - mannen är ledig 1 hel dag). Kanske blir det en liten utflykt till en park, eller en stad, eller kanske bara till en strand. Hoppas ni får en riktigt härlig dag!

Kram M

16 kommentarer:

ängeln i vitt sa...

Självklart ska du måla soffan vit. Och vet du, jag tycker det är fint när det flyter ihop. Ta gärna ett mönstrat tyg. Själv har jag ett virkat överkast till min kökssoffa. Spännande att se hur du fixar detta.

Kram Carina

Diverselådan! sa...

Vilken jättefin soffa. Blir lite avis. Visst kan du ha den vit, man kan också bryta den vita färgen lite, lite grand. Jag tycker t ex om "stockholmsvitt" och ljust, ljust grått. Ett tyg med "gripsholmsrutor" tror jag skulle bli fint till.
Ska bli kul att se framöver hur du gjort.
Kram från Annette

Unknown sa...

Enkelt!

Den ska målas off-white, ganske till och med ljust grå, och stoppas med ett randigt flerfärgat gammaldags tyg. Oj va snyggt! Soffan i sig är ju mycket snygg - snygg rygg, så det blir nog urläckert!

Lisa

Unknown sa...

Ps. Tävling hos mig om du är intresserad!

Poppins sa...

Vilken härlig soffa! Den ser rolig ut i blått men tror att den passar bäst i något ljust, kanske gustavianskt grått eller möjligen lite svagt lavendel ljusgrå/blå... Och ett randigt eller rutigt tyg. Om du vill ha kontrastfärg i tyget kan det möjligen gå i hallonrött eller ljusgult.
Eller gör tvärt om vad vi alla förväntar oss. Måla den svart och ha ett storblommigt tyg! Det skulle bli jättefräckt!
kramar från en busig Poppins

Poppins sa...

Jag kommer tillbaka för när jag funderar lite till, så skulle soffan bli jättesnygg i grafitgrå/svart. Fast med ett enkelt och sobert tyg.
Om du skulle våga...

Fröken Fräken sa...

Oj, vilken fin och annorlunda soffa! Inte ofta man ser kökssoffor med stoppad rygg!

Ja, vad du än målar med, välj inte NOrdsjös snickerifärg. Den är inte bra. Jag lutar nog lite åt vitt. Grått hade också varit fint, men efter vad jag kunnat se då är väl er tapet och det lite sandfärgade hållet, och då tycker jag inte att det riktigt passar. Till tyg tycker jag att det vore snyggt med något i stil med det blomslingrande tyget från IKEA som jag tror heter Berit.

Jo, jag skulle kunna ta att vara trött och så, problemet är att jag blir så deppad när jag är för trött.

Lilla Blanka sa...

Hej goa M!

Åh vad jag blev glad för dina gulliga ord! *KRAM*
Sitter med ett glädjeskuttande hjärta :)
WOW - mycket snygg soffa!!!
Hmm färg..skulle måla den vit, fast inte samma färg som köket utan att den bryter av. Kritvit tror jag. Och "bolsterfärgat" tyg, alltså lite linnevitrandigt, med gråblå ränder :) Fast du kommer göra det snyggt hur du än gör, du har proffsig blick för att få saker snyggt.

Kraaaaam
Mia

Anonym sa...

Hejsan Hoppsan!
Vilken vacker kökssoffa...sådana där gömmer som du skrev om...vad mysigt det låter...att bara gå omkring och hitta roliga, annorlunda saker! Jag är ense med de andra vitt eller ljust grå skule jag måla den...sedan skulle jag nog ta och följa upp med den accentfärg du har tänkt ha på textilierna i köket så att det blir en helhet...gardiner, grytlappar, kuddar och kökshanddukar...
Skall bli spännande att få höra hur den lediga dagen förvaltades...
Kram,
Bella

Hanna i Det stora grå huset sa...

Hej!
Jag skulle måla den vit... Antingen matt vit, eller halvblank antikvit (lättare att torka av) och det skulle göras med Beckers elegeant aqua lackfärg...
Skulle använda grovt linnetyg till den, eller kanske något randigt eller rutigt... med vitt och kanske ljusgrått ...

Den är ju superfin i modellen!!!
Kommer att bli kanon!

Jag har inte glömt din fråga gällande min riddarsporre... Har bara inte kollat på lappen för att se vad den heter ännu! Men ska göra det!!!

Ha en fin söndag!
Kram Hanna

Fröken Fräken sa...

Jo, ang snickerifärgen från Nordsjö så torkade den jättesnabbt på ytan, men den flöt inte ihop så man såg jättetydligt alla penseldrag. Det kändes som om man målade med gammal färg som redan hade börjat torka. Jag köpte färg från Beckers senare, den var mycket mycket bättre. Väggfärgen från Nordsjö var däremot toppen!!
Ska nu strax ge mig iväg och köpa en ny pensel så jag kan måla vidare. Tur man har en stor affär här i närheten där de även har målargrejer när jag kommer på att jag ska måla på en söndag!

Hoppas att ni har en fortsatt finfin helg!

White Season sa...

Hallå rara, Å vilken fin bild, vet du det första som slog mig var att färgen var så fin... jag skulle nog kanske behålla den så.. och bara klä om den. Låter kanske lustigt men ibland är det så himla fint när något slitet med färg bryter av hemma... Mmm fundera på det!
Hoppas allt är bra i värmen, vi har precis kommit hem känns sådär, att strosa vid havet är det bästa som finns för mig men det är väl bara att försöka njuta av sista semesterveckan här hemma med dagsutflykter...
Tusen kramar Malin

Mormors Veranda sa...

Vilken fin soffa. Bruten vit färg och ett rutigt tyg i vitt/beige samma färg som i tapeten.
Ska bli spännande att se när den är färdig.
Ha de gott!
Kraam Pling

Camillas nya hem sa...

Men oj vad roligt att kunna gräva fram så vackra saker bara så där, den kommer ju bli toksnygg!

Hoppas du får en härlig söndag...

Älfgärdet sa...

Gysinges vita linoljefärg med en knivsudd kimrök ;)

Mjuka sa...

Min kökssoffa har jag klätt med vaxduk från greengate. Praktiskt när man har många barn i huset!!
Skall bli spännande vad du gör med din
kramar M