måndag 12 juli 2010

Skuggad


Bakom mina vackra Riddarsporrar så finns vår terrass, som jag ömsint inredde tidigare i somras. Mitt på dagen mot eftermiddagen kan man sitta där, lätt skuggad av äppelträdets krona. Och skuggan av ett äppelträd - det är den bästa skuggan, om ni frågar mig.

I vilket fall som helst kan man sitta där och verkligen njuta. Av lavendeln i dess vackra patinerade låda som börjar blomma med sina vackra lila spröt, och av pelargonerna som stormtrivs ute (även om de får en lite läskig rosa färg av de gynnsamma förhållandena med sol, sol och åter sol). Och om ni tittar noga, bakom pelargonen så kan ni ana en liten syrénhäck. Den planterade vi förra året. Visst har den tagit sig bra?

Och bakom den lilla häcken så har jag planterat en härlig klematis 'Nelly Moser'. Men häromdagen när jag rensade lite ogräs i syrénhäcken så såg jag att klematisen slokade lite. Min första tanke var att den kanske hade torkat ut lite, men efter mycket (och då menar jag mycket) vattnande så började jag fundera på om det kunde vara p.g.a. att jag slarvade med skuggningen av "fötterna". Så sagt och gjort, det var bara att fundera ut en bra lösning. Och det fick bli den här funkian. Så nu står de i sitt lilla hörn tillsammans - klematis och funkia - och än så länge verkar de trivas riktigt bra tillsammans.
Hur har ni planterat era klematis för att skugga "fötterna"?
Kram M

7 kommentarer:

Mamma Mimmi sa...

Det är ju en tanke med skuggäde fötter. Tror iof det löst sig med växter framme, men mina två stackars klematis är så spinkiga så. Hoppas på underverk med gödsling och sommarregn.

Marina sa...

Till en klematis har jag också använt funkia. Annar kan det vara så att klematisar får vissnesjukan och då tvärhänger det, det går fort. Men i så fall repar de sig inte ingen, inte förrän till nästa år.

Hoppas det bara var "värmeslag"! Kram!

Hem och Harmoni Marie sa...

Jag har några smultronplantor vid fötterna på min ena klematis, de trivs bra ihop :)

Ha en fortsatt fin dag och tack för att du visar så fina bilder från er trädgård.
Kram Marie

nea i det gula huset sa...

Åhh vad jag njuter av att se så härliga biler från er trädgård!
Massor med fina och vackra växter och blommor!

Ha det gott!
Kram Nea

Smultronbo sa...

Jag har två stycken vackra klematis som klättrar på ett vindskydd hemma, där har jag planterat 2 st grön/vit bladiga funkior. En perfekt kombination!

Lycka till, hoppas klematisen tar sig igen!

Kram C

Livet på Sjögård sa...

Fick just en klematis, visste inte att den gillar skugga vid "fötterna". det va ju bra att veta, tack för det :)

Jessica sa...

Hej, vad det blommar fint hos er! Har en Klematis hemma och har inte tänkt på att skugga rötterna (den har växt där i minst 15 år) men jag har en liten ros framför och Alunrot.

Mamma köpte två utsöta stolar på auktionen i onsdags, ska visa på bloggen sen. På onsdag ska vi dit igen jag å mamma.

Må gott
kram Jessica