När min man firade att han tagit sin examen så gjorde jag bl.a. dessa två godingar. Recepten kommer från Expressens bilaga Leva & Bo.
Frusen cheesecaketårta
Ingredienser:
1 skiva färdigköpt marängbotten
2 st gelatinblad
1 vaniljstång
4 äggulor
2 dl strösocker
200 g rumsvarm philadelphiaost
rivet skal av 2 st lime
4 dl vispgrädde
4 äggvitor
Så här gör du:
1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter. Klyv vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
2. Vispa äggulorna pösiga med socker och vaniljfrön. Vispa ner osten och limeskalet.Vispa grädden och vänd ner den i äggsmeten.
3. Lyft upp gelatinet och smält det på väldigt svag värme. Tillsätt 3 msk av gräddsmeten i kastrullen och rör ut gelatinet. Häll över gelatinsmeten i gräddsmeten och blanda noga.
4. Vispa äggvitorna till ett skum. Vänd ner dem i gräddsmeten.
5. Lägg marängen i en form med löstagbar kant, 24-26 diameter, Häll på smeten, täck formen och frys tårtan i minst 4 timmar.
6. Låt tårtan stå i rumstemperatur ca 30 minuter innan servering.
Mina tips:
- Gör tårtan dagen innan och låt den stå i frysen över natten.
- Klä formen med plastfolie så blir den väldigt lätt att ta ut formen när det är dags för servering.
- I receptet står det att man ska garnera med färska bär. Jag valde att garnera med färska jordgubbar och rivet skal av 1 st lime. Det tyckte jag blev väldigt fräscht. Pluss att det "fångar upp" limesmaken som man har i tårtan.
- Fuska inte! Fall inte för frestelsen att lata till det lite, utan använd riktig vaniljstång.
- Om jag skulle göra om tårtan så hade jag nog provat att ha dubbla marängbottnar. Men det är ju en smaksak!
Sangria
Ingredienser:
1 apelsin
1 citron
Ca 1/2 dl strösocker
2 st kanelstänger
3-4 nejlikor
1 fl rödvin
4-6 cl sherry
33 cl kolsyrat mineralvattenIsbitar
Så här gör du:
1. Tvätta citrusfrukterna noggrant och skiva dem tunt.
2. Blanda frukten med sockret, kanelstängerna och nejlikorna i en stor kanna.
3. Tillsätt vinet och sherryn och rör tills sockret har lösts upp. Smaka av om mer socker behövs.
4. Häll i mineralvatten och is precis innan servering.
Mina tips:
- I receptet står det att man kan använda fruktsoda. Det ska jag prova nästa gång jag gör Sangria. Tänk då på att man kanske inte behöver lika mycket strösocker.
Varsågoda!
7 kommentarer:
Gratta maken ordentligt från mig! Måste vara härligt att äntligen vara klar med alla studier! Mmm, du frestar då verkligen en gottegris med de här ljuvliga recepten!
Gokväll min vän! Självklart läser jag mina kommentarer trots att jag är ganska frånvarande för övrigt...tänkte dock få till ett inlägg på Sagans solsjö innan denna veckan är slut iallafall....
Idag har jag varit en snabbtur till Gekås/Ullared...det var inget folk alls där så det gick undan...
Hela eftermiddagen har tillbringats med vän och barnen. En härlig eftermiddag! Imorgon väntar student för barnens kusin så nu ska jag stryka våra kläder....vill helst slippa det på morgonen....
Vilket gott recept du bjuder på!
Ha det allra bäst! kram till dig!
Hej!
Vilka smarriga recept. De ska jag prova. Får gärster i morgon så då blir de "provsmakare".
Ha en bra helg!
Maria
Oj, oj, oj! Vad sugen jag blev på sangria när jag läste det där receptet! Passar ju utmärkt en helg som denna med riktig sommarvärme. Och vad bättre kan man skåla i för att fira nationaldagen?! Vi svenskar älskar ju att inspireras av kulturerna kring medelhavet så varför inte?!
Fin och inspirerande blogg förresten! Kikar in ibland...
Frestelsernas frestelse! Tur att den finns i skärmen;)
Jo, mina pellisar är ute. Har tänkt fotografera lite, men shit vilken tid allting tar... Och speciellt nu, när maken varit på resa halva veckan;)
Den såg riktigt god ut! Den kan helt klart bli efterrätten! Tack så jätte mycket för förslaget! Ha en jätte skön helg! Kram Daniella - BakeCake
Den såg riktigt god ut! Den kan helt klart bli efterrätten! Tack så jätte mycket för förslaget! Ha en jätte skön helg! Kram Daniella - BakeCake
Skicka en kommentar