torsdag 3 januari 2008

Världens godaste citrontarte!

Jag har älskat citroner ända sedan jag var liten. Jag minns en gång när vi skulle gå på bio, jag var väl i 10-12 års åldern, och istället för biogodis hade jag med mig en citron. Biocitron... Och fram tills i våras hade jag ett citronträd som varje sommar gav oss några citroner. Tyvärr blev de aldrig större än små pluttar eftersom djuren tyckte att de var superskoj att busa med så de trillade av grenen. Men i våras dog den i den dystra citrondöden (det vill säga - jag dödade den). Iallafall så älskar jag citroner än idag så jag tänkte att jag skulle bjuda på en supergod citrontarte med vit choklad. Den tar ganska lång tid att göra, men det är värt det! Den här är en klar favorit hos mig, en perfekt sötsyrlig efterrätt!


Ingredienser

0,5 dl florsocker
200 g rumstempererat smör
0,5 krm salt
1 st ägg
3 st äggulor
2 dl mjöl
2 st citroner
1 st gelatinblad
150 g vit choklad



1. Rör florsockret och 100 g smör fluffigt. Rör ner salt, 1 äggula och mjölet. Låt degen vila i kylskåpet en timme.

2. Sätt ugnen på 175 grader.

3. Kavla ut hälften av degen på mjölat bakbord och klä en pajform (ca 20 cm i diameter) med degen. Ställ kallt ytterligare 15 minuter. Nagga botten med en gaffel.

4. Grädda i ca 20 minuter tills den har fått fin färg. Upprepa med resten av degen.

5. Tvätta citronerna, raspa av skalet och pressa ur saften.

6. Blötlägg gelatinbladet.

7. Smält chokladen och 100 g smör i en bunke över ett vattenbad. Tillsätt citronraspet och mixa helt slätt med stavmixer eller i matberedare. Det kan se ut som smeten har skurit sig, men den blir slät efter att man mixat den.

8. Vispa samman 1 ägg och 2 äggulor med sockret och den pressade citronen i en rostfri kastrull. Sätt den på svag värme och hetta upp under ständig vispning. Ta bort från värmen när blandningen har tjocknat.

9. Krama ur gelatinbladet och lägg det i det vrma äggvispet. Rör om så att det löser upp sig.

10. Rör ner äggblandningen i chokladen. Häll det i mördegsskalet och låt svalna. Ställ i kylskåpet.
Garnera vid servering med färska bär, vit choklad eller servera den bara som den är!
Man kan även blanda ner 0,5 dl vitt vin eller champagne i fyllningen samtidigt som man rör ner citronraspet om man vill festa till det ytterligare, men jag tycker inte att det behövs.

4 kommentarer:

Solsjö - Under en vind sa...

Låter verkligen gott!!!! Kramis!

Anonym sa...

Det lät verkligen gott.måste jag göra nån gång.

www.jennyshus.webblogg.se

Unknown sa...

Självklart får du det! En ära...=) Tack för tipset om receptet! kramis

Bergagårdens Lina sa...

Tack för dina kommentarer!

Jag har alltid stora problem med färgvalen... När vi höll på med köket hittade en färgkarta med ca 30 vita nyanser på färgbutiken vilket inte gjorde det lättare :)

Till slut insåg vi att vi aldrig skulle kunna måla väggarna i köket eftersom vi inte skulle lyckas få dem tillräckligt släta så vi tapetserade med en vit slät tapet från Boråstapeter (Plain)istället. Så kanske vi kan måla tapeten senare eller ev göra en fin 1800-tals schablonmålning på den nångång...

Köksluckorna ville jag ha ljust grå så jag köpte först en färg som såg jättebra ut på färgprovet, men som inte alls blev bra efter att jag målat alla luckor och hela stommen...suck :)

Så jag köpte en ny färg och målade om och då blev jag nöjdare :) Näe, färg är inte särskilt lätt tycker jag... Speciellt grått är svårt antingen blir den för blå eller för grön.

Det är tur att man kan måla om!